Våghalsig tillit - nyckeln till fritt tänkande
Lutherrosen

Våghalsig tillit – nyckeln till fritt tänkande

Filosofen och folkbildaren Alf Ahlberg skrev:

Att tänka fritt betyder inte att blint följa alla dessa tankebanor, som våra böjelser och intressen, vår egenkärlek och vårt infantila storhetsvanvett stakar ut. Att bli en andligen fri människa är just att bli fri från denna begränsning av horisonten. (Ur Tankelivets frigörelse.)

 

Kan den kristna tron öppna vägen till fritt tänkande, såsom Ahlberg definierade det? I följande artiklar skall jag försöka förklara hur detta till synes omaka par faktiskt kan gå mycket bra ihop:

 

 

Bakgrunden till artiklarna är en mörk och skrämmande erfarenhet. En gång fick jag nämligen se den yttersta konsekvensen av polarisering, propaganda, fixeringar och låg debattnivå. Det första kapitlet i min essäbok Navigation i mångfalden handlar om mina upplevelser i Tanzania och Rwanda under folkmordet 1994. Jag berättar om en färd tillsammans med en rebellofficer som visade en plats där folk blivit massakrerade. Du kan läsa hela berättelsen här: Den totala cynismen. I boken berättar jag också om när jag besökte ett rwandiskt fängelse som var överfullt av fångar som gjort sig skyldiga till övergreppen: «I ett hörn stod det några fångar och sjöng medan en dirigerade. Det var kyrkokören som övade inför mässan på söndag. Var det dessa män som hade begått sådana fruktansvärda grymheter?» Jag tvivlar på att de plötsligt hade drabbats av ånger och omvänt sig. Kanske de snarare uppfattade kristendomen som en makt-är-rätt-filosofi – en förväxling som dessvärre inte alls är ovanlig. En annan möjlighet är att de bara var lätta att manipulera. Det första kapitlet i boken avslutas med en reflektion om ondskans problem och livets mening. Kanske vi är förvisade från paradiset för att lära oss att skilja mellan gott och ont.

Lutherrosen

Lutherrosen – symbolen för oförskräckt tillit och frihet.

 

Denna otäcka erfarenhet fick mig att reflektera över varför religion så ofta bär dålig och förgiftad frukt. Vi behöver en princip som kan slå en kil mellan tro och viljan till makt. Den lutherska kyrkan kallar denna princip för sola fide – «endast tillit».

 

Erik Pleijel

Ingenjör, biståndsarbetare

Trons frigörelse. En cylinder ser ut som en cirkel från ett perspektiv, från ett annat ser den ut som en kvadrat: Tro och gärningar – en rund kvadrat. Vällagt pussel med lutherros: Låt tron få vara ett stöd för förnuftet (inte tvärtom!).
Förnuftets frigörelse. Räv: Utforska världen i dess olika dimensioner. Aristoteles: Skapa bättre tankebanor genom klassisk bildning.
Grupplivets frigörelse. Katt och hund: Rubba invanda tankebanor genom kulturkrockar. Riddarspel, kvadrat mot cirkel: Gör inte övertygelsen till en vetfråga eller tyckfråga.


Creative Commons-licens
Våghalsig tillit – nyckeln till fritt tänkande av Erik Pleijel är licensierad under en Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell licens.
Essäboken Navigation i mångfalden är copyright, utom det första kapitlet som är CC-BY
info@navigationdiversity.se

 

CC BY-SA 3.0 Daniel Csörföly